Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Kanser Araştırmaları Enstitüsü çalışmaları neticesinde yayınlanan bir raporda kirliliğin yer yer hayati tehlike oluşturacak, kanserojen etki seviyesine geldiği vurgulandı. Uluslararası Kanser Araştırmaları Enstitüsü daha önce yayınladığı bir raporda da dizel motorlardan atılan gazların kanserojen etkisinin tesbit edildiğini açıklamıştı.
Alandaki çalışmalarıyla tanınan Dana Loomis de kirliliğin endüstriyel gelişme yöntemlerinden etkilendiğinin tesbit ettiklerini ifade ediyor:
“Asya’da kirli hava yoğunlaşması olduğunu görüyoruz, ayrıca belki şaşırtıcı gelebilir ama Afrika’da da. Çin ve Hindistan’da tesbit edilen kirliliğin kaynağı kömür kullanımı ve endüstri. Endüstrisi gelişen ülkelerin tümünde durum bu. Kuzey Afrika’da düşük nüfus yoğunluğu ve büyük bir çöllük alan var. Parçalı kirlilik çöl kumu ve tozdan kaynaklanıyor. Bunun yapısı ise endüstriden kaynaklanan hava kirliliğinden çok farklı.”
Raporda vurgulanan bir veri de 2010 yılında 223 bin kişinin kirliliğe bağlı olabilecek akciğer kanserinden hayatını kaybetmesi oldu.