Türkiye’yi derinden sarsan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ile beraber şimdiye kadar sadece İstanbul, Ankara ve İzmir’de yaklaşık 2 bin polis farklı görevlere getirildi. Ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da kabine değişikliğine gitti.
İstifalar ve görev değişikliği zinciri ilk olarak 17 Aralık’ta başlatılan operasyon kapsamında oğulları gözaltına alınan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve İçişleri Bakanı Muammer Güler’in istifaları ile başladı.
19 Aralık 2013 günü İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın görevden alındı. Çapkın konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Biz devlet memuruyuz. Gelmemiz nasıl doğalsa gitmemiz de öyle doğal.” demişti.
Bir süre sonra ise kabinede revizyon yapıldı. Başbakan Tayyip Erdoğan, yolsuzluk operasyonunda adı geçen 4 bakan da dahil olmak üzere 10 bakanlıkta değişikliğe gitti.
Fatih Üniversitesi Öğretim üyesi İhsan Yılmaz, bu süreci şöyle açıklıyor:
“Ne zaman savcılar, bir kanıt gösteremedi ve hiçbir şey kanıtlayamadı ki o zaman kaybedeceklerdi. Fakat bu sırada hükümet
bekleyemedi. Panik oldu. Ve en basit haliyle hemen savcılarını değiştirme ya da başkalarını ekleme yoluna gitti. Sonra ise polislerde değişik oldu. Bu böyle sürdü. Yani bu hükümetin duruma müdahale etmek istediğini ortaya koydu.”
Bu sırada Erdoğan açıklamalarında soruşturmanın sadece hükümete değil milli iradeye ve millete yönelik olduğunu dile getirerek, “Soruşturmanın gizliliğini ihlal eden savcıları” eleştirdi.
Başbakan Erdoğan ayrıca olaydan sonra yaptığı ilk açıklamada, devlet içinde devlet örgütlenmesi olduğunu savunmuş, bunu ortaya çıkaracaklarını belirtmişti. Soruşturmanın 6 ay öncesinde ise Türkiye bu sefer Gezi olayları olarak adlandırılan hükümet karşıtı protesto gösterileri ile sarsılmştı.