Δεν απέχει πολύ ο καιρός, που ο καθένας μας θα έχει το δικό του ρομπότ ως οικιακό βοηθό. Ο Ίαν Λενζ που δουλεύει στο Εργαστήριο Ρομποτικής του Πανεπιστημίου του Κορνέλ, αναπτύσσει καινούργιους αλγόριθμους, που θα επιτρέψουν σε ρομπότ, σαν τον Κόντιακ, να εκτελούν εργασίες σε ανθρώπινα περιβάλλοντα:
«Ο πραγματικά μεγάλος στόχος αυτού του πρότζεκτ είναι να έχουμε στη διάθεσή μας ένα ρομπότ να κάνει όλες αυτές τις μικροδουλειές στο σπίτι μας, που εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε».
Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ρομπότ, που επαναλαμβάνουν καθημερινά τις ίδιες κινήσεις, ο Κόντιακ έχει σχεδιαστεί να παίρνει πρωτοβουλίες και να κινεί αντικείμενα, με τα οποία δεν έχει έρθει προηγούμενα σε επαφή. Για να το πετύχουν αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποιούν μια τεχνική που μιμείται την ανθρώπινη διαδικασία μάθησης.
Προγραμματίζουν μάλιστα το ρομπότ με εικόνες καθημερινών αντικειμένων που έχουν κατεβάσει από το διαδίκτυο και τους φορτώνουν και τα εγχειρίδια χρήσης τους.
Ο Κόντιακ είναι επίσης εφοδιασμένος με κάμερες τελευταίας τεχνολογίας και αισθητήρες αφής που δείχνουν την πίεση που χρειάζεται να εφαρμόσει το ρομπότ την κάθε στιγμή.
Στην άλλη πλευρά του πλανήτη, το καινούργιο ρομπότ που παρουσίασε η γιαπωνέζικη Panasonic ονομάζεται ρομπότ-βοηθός. Είναι σχεδιασμένο να βοηθάει τους ηλικιωμένους να στέκονται. Μπορεί να αντιληφθεί, με τη βοήθεια των αισθητήρων του, αν κάποιος ηλικιωμένος προσπαθεί να σηκωθεί και σπεύδει να τον βοηθήσει. Βασικό ρόλο παίζει το ειδικό γιλέκο που φορά ο υπερήλικας.
«Μερικοί υπερήλικες αρχίζουν να φορούν κάποια στιγμή πάνες για την ακράτεια και σταδιακά περιορίζονται στο κρεβάτι τους. Αυτό το ρομπότ προσπαθεί να σταματήσει αυτή την κατάσταση. Τους βοηθά να σηκωθούν και να πάνε στην τουαλέτα» εξηγεί ο Νοριγιούκι Σικάτα, σύμβουλος της Panasonic.
Το 2025, υπολογίζεται ότι οι υπερήλικες θα αποτελούν το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού. Άρα αυτό το ρομπότ μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο στο μέλλον.