Karadeniz bölgesinde ilk kez Gastrik By Pass(Obezite) ameliyatını, Fatsa Devlet Hastanesi’nde 53 yaşındaki Yüksel Güven ile 43 yaşındaki eşi Gülay Güven oldu.
Fatsa Devlet Hastanesi’nde vücut kitle indexleri 40 ve 60 olan iki ayrı hastaya laparoskopik (kapalı) yöntemle Roux-n-y Gastrik by- pass ameliyatı başarılı bir şekilde yapıldı.
Çocukluktan bu zamana kadar obezite ile mücadele eden ancak egzersiz ve rejim yapmalarına rağmen kilolarından kurtulamayan Yüksel ve eşi Gülay Güven Genel Cerrahi Uzmanı Dr.Erkan Aksoy tarafından gerçekleştirilen Gastrik By Pass(Obezite) ameliyatı ile kilo vermeye başladı.
Fatsa Devlet Hastanesi Başhekimi Nurdoğan Karadağlıoğlu da her geçen gün farklı ameliyatlar ve tedavi yöntemleriyle ilkleri gerçekleştirdiklerini söyledi.
İlk kez yapılan ameliyatlarla mutlu olduklarını kaydeden Karadağlıoğlu, yeni uzman hekimlerin katılımıyla bölge halkına en iyi hizmeti vereceklerini vurguladı.
Karadeniz bölgesinde gastrik by-pass ameliyatının ilk kez Fatsa Devlet Hastanesi’nde gerçekleştirildiğini ifade eden Genel Cerrahi Uzmanı Erkan Aksoy, gazetecilere yaptığı açıklamada, ameliyatın başarılı geçtiğini ve olumlu sonuçlar aldıklarını söyledi.
Fatsa Devlet Hastanesinde daha önce ilk kez tüp mide ameliyatları yaptıklarını hatırlatan Aksoy, “Günümüzün önemli sağlık sorunlarından birisi haline gelen obezitenin değişik cerrahi tedavileri var. Bunlardan biriside gastrik by- pass yöntemidir. Bizler bu yöntemi obezitenin yanı sıra tansiyon ve diyabet gibi hastalıkları olan hastalarda tercih ediyoruz.” dedi.
Daha önce tüp mide ameliyatları yaptıklarını belirten Aksoy özellikle süper morbid obezlerde ( VKİ : 50 ve daha fazla) veya yandaş hastalığı olanlarda (Diabet ve tansiyon gibi...)gastrik by pass yönteminin otoriteler tarafından daha uygun görüldüğünü söyledi.
Gastrik bypass ameliyatının özellikleri hakkında bilgi veren Aksoy, şöyle konuştu: “Midenin büyük bir bölümü bypass edilerek küçük hacimli (yaklaşık 30-50 cc) bir mide bölümü hazırlanarak ince bağırsaklara dikilir. Bu ameliyatta hem diğer obezite cerrahisi ameliyatlarında olduğu gibi mide hacminin küçültülmesi hem de bağırsakların bir bölümünün devre dışı bırakılarak, tüketilen yiyeceklerin bir kısmının emilmeden atılması hedeflenir. Böylece hastalar hem daha az gıdayla doyar, hem de aldıkları gıdanın bir kısmı emilir. Bu yöntem tüp mideye göre diyabette daha etkili kan şekeri kontrolü sağlar. Kilo verememe veya eski kiloya geri dönme riski çok daha düşüktür. Ameliyat sonrası etkili bir şekilde kilo verilir.”
Aksoy, 11 gün önce ameliyat olan Yüksel Güven’in ameliyattan önce 8 ayrı ilaç kullandığına dikkat çekerek ameliyatın ardından hastanın bu ilaçları kullanmadığını ve yaklaşık 15 kilo verdiğini belirtti.
Yaklaşık 53 yıldır kilolarından dolayı sıkıntılar çektiğini ve kilo vermek için denemediği yol kalmadığını ifade eden Yüksel Güven, ameliyatın ardından sağlığına kavuştuğunu kaydetti.
Ameliyatın ardından şeker ve tansiyon hastalığından kurtulduğunu dile getiren Güv