Libyalı kadın futbolcuların mücadelesi sahayla sınırlı değil - TRABLUS

beyazgazete 2018-03-28

Views 48



: - Uluslararası Trablus Stadyumu'ndan detaylar - Libyalı kadın futbolcuların antrenmanından detaylar - Antrenör Hasan Fercani ile röportaj - Antrenmanından detaylar - Libya kadın futbol takımında yer alan Raşa Nevri Milud ile röportaj - Libya Kadın Sporları Federasyonu Başkanı Avatıf Ebu Şuveyşe ile röportaj - Libya kadın takımından detaylar TRABLUS (AA) - Libya kadın futbol takımı, Afrika Uluslar Kupası'na katılma hedefiyle hazırlıklarını sürdürürken, bir yandan da ülkede kadınların futbol oynamasına yönelik olumsuz algıyı yıkmaya çalışıyor.Uluslararası Trablus Stadyumu'nda çalışmalarını sürdüren Libyalı kadın futbolcuların amacı, eleme maçlarını geçip tarihlerinde ilk kez Afrika Kupası'nda yer alabilmek. Ancak onların mücadelesi sahayla sınırlı değil; toplum baskısını da yenmeye çalışıyorlar.AA muhabirine konuşan antrenör Hasan Fercani, Libya toplumunun kapalılığı ve maddi imkânsızlıklar gibi sebeplerle kadın futbol takımının yeterli ilerleme sağlayamadığını söyledi.

"Takım, aslında 1997 yılında kurulmuştu, ama bugüne kadar sadece bir kez Arap Futsal Şampiyonası'na katılmamıza izin verildi.
" diyen Fercani, şu an federasyonun desteğiyle gelişim içinde olduklarını belirtti.
Fercani ayrıca kadın futbol takımının bugünlerde yeni bir heyecan yaşadığına dikkati çekerek, "Hâlihazırda Afrika elemelerine katılmak için hazırlanıyoruz. Elemelerde, Etiyopya ile karşılaşacağız. Etiyopya, fiziksel özellikler açısından daha iyi olsa da teknik açıdan biz daha iyiyiz." diye konuştu.
- "Toplum prangaları"Libya kadın futbol takımında yer alan Raşa Nevri Milud (25) ise Trablus 'taki okullar arası turnuvada ikincilik kazandıktan sonra takıma davet edildiğini aktardı.İlk kez 2016 yılında Mısır'la yapılan maçta kadroda yer aldığını söyleyen Milud, "Kadın futbol takımı yetenekli, ancak Libya'da toplumsal prangalarla karşı karşıya kalıyoruz. Libya'da bir kadının futbol oynaması çok zor. Çünkü burada futbol sanki yalnızca erkeklere özgü gibi bir algı var." dedi.
Milud, küçük yaşlardan itibaren kardeşleri ve akrabalarıyla futbol oynadığını, bu nedenle yakınlarının kendisini çok yadırgamadığını, ancak bu durumun çoğunluk için geçerli olmadığını ifade etti.
- Tıp eğitiminden sonra sahalaraTakımın kalecisi Halime İsa da Libya'da bir kadın futbolcu olarak karşılaştığı zorluklar arasında toplumun bakışının yanı sıra imkân kısıtlılığının yer aldığını dile getirdi."Tıp eğitimimi tamamladıktan sonra futbol takımına katıldım." diyen İsa, futbolun psikolojik açıdan kendisine destek olduğuna işaret etti.İsa, antrenman için kendilerine ait bir saha bulunmadığını, Trablus 'ta çeşitli maçlara ve şampiyonluklara ev sahipliği yapan tek sahanın da çoğu zaman erkeklere tahsis edildiğini söyledi.

Libya Kadın Sporları Federasyonu Başkanı Avatıf Ebu Şuveyşe de Libya'da genel olarak kadınlara yönelik spor imkânlarına önem verilmediğini belirterek, federasyon olarak kadınlar için spor faaliyetlerinin önünü açmaya çabaladıklarını ifade etti.
Ebu Şuveyşe, takımdaki sporcuların, okullarda yapılan etkinlik ve elemeler sırasında seçildiğini sözlerine ekledi.Libya kadın futbol takımı, 2018 Afrika Uluslar Kupası'na katılma yolunda ilk eleme maçını 4 Nisan'da Mısır'da Etiyopya ile yapacak.

http://beyazgazete.com/video/webtv/guncel-1/libyali-kadin-futbolcularin-mucadelesi-sahayla-sinirli-degil-trablus-515848.html

Share This Video


Download

  
Report form