Geleceğin Bilim İnsanları Ve Mühendisleri Payas STEM’de Yetişiyor

NetGazete 2018-04-16

Views 3

Hatay’ın Payas ilçesinde 2016 yılında kurulan Payas Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) Merkezi, geleceğin bilim insanlarını ve mühendislerini yetiştiriyor.

NetGazete YouTube Kanalına Abone Olmak İçin


İlkokul 3. sınıftan başlayarak ilk, orta ve lise öğrencilerine eğitim veren merkezde öğrenciler, Türkiye geneli düzenlenen First Lego League (FLL) turnuvasına katılarak madalya, 250 binden fazla öğrencinin katıldığı, Amerika’da düzenlenen FRC (First Robotic Competition) robotik yarışmasında ise 2 ödül kazandı. Öte yandan merkez Arjantin’de düzenlenen ‘Internatıonal Expocytar 2017’ yarışmasında dünya birincisi oldu.

Payas Belediye Başkanı Bekir Altan tarafından 2016 yılında geleceğin bilim insanları ve mühendislerinin yetişmesi için Payas STEM Merkezi kuruldu. Merkez ücretsiz olması ve özellikle kız çocukları ile maddi durumu düşük ailelerin çocuklarına eğitim vermesi ile Türkiye’de ilk tek olma özelliğine sahip oldu. Merkez, ayrıca bilim, mühendislik, yazılım, akıl oyunları, astronomi alanlarında geleceğin bilim insanlarının yetişmesi için çocuklarda alt yapıyı oluşturmayı hedef haline getirdi.

“2 bin öğrenciye hizmet verdik”

Payas STEM Merkezi hakkında açıklamalarda bulunan merkez koordinatörü Cem Kağar, “Geçtiğimiz yıldan bu yana yaklaşık 2 bin öğrenciye hizmet vermiş bulunmaktayız. Bunların içerisinde 302 tane geçen seneden eğitimine devam eden öğrencilerle birlikte bu sene de 407 tane öğrencilerimizle eğitimlerimiz devam etmektedir. 3 temel sınıfımız bulunmaktadır. Bilimsel Sorgulama, Matematiksel Modelleme ve Bilgi İşlemsel Düşünme sınıflarımız bulunmaktadır” dedi.

Payas STEM Merkezi’nde 21’inci yüzyılın bilgi ve becerilerini çocuklara aktarmak istediklerini kaydeden Kağar, “Mevcut eğitim sistemimizde MEB kazanımlarını STEM kazanımlarıyla birleştirip burada öğrencilerimizle birlikte bu sınıflarımızda eğitim veriyoruz. Buraya gelen öğrencilerimiz özel bir eleme sistemiyle seçilerek buraya geliyor ve çalışmalarına başlıyor. Bu sistem 2000’li yılların başında Amerika’da başlıyor ancak 1970 ve 1980’den bu yana Güney ve Kuzey Kore bu eğitim sistemlerini kullanıyor. Artık STEM sadece Amerika ve Rusya için gerekli değil bizler içinde gerekli. Bizde çocuklarımızı gelecekte makinelerin yapamayacağı işleri yapabilmeleri için bu eğitim modeliyle tanıştırdık” ifadelerini kullandı.

“Merkezlerin Türkiye’nin her tarafına yayılmasını istiyoruz”

Merkezin ve öğrencilerin almış olduğu başarılardan da bahseden Payas STEM Merkezi Koordinatörü Cem Kağar, şöyle devam etti:
“Dünyanın her yerinden 250 binden fazla öğrencinin katıldığı, Amerika’nın Los Angeles şehrinde düzenlenen FRC (First Robotic Competition) robotik yarışmasına öğrencilerimiz ile birlikte katılarak 11 tane ödülün 2’sini alarak öğrencilerimiz orada Türk Bayrağı’nı dalgalandırdılar ve İstiklal Marşı’nı okuttular. Durmadık ve Bilim Kahramanları Derneğinin Türkiye geneli düzenlediği First Lego League (FLL) turnuvasına 2017 ve 2018 yıllarında katılarak madalya ve programlama dalında birincilik ödülü aldı çocuklarımız. Ayrıca 2017 yılında Google’nin Türkiye’de desteklediği 2 kurumdan birisi olduk. Bu çocuklar olduktan sonra durmayacağız dedik ve başka çalışmalarına devam ettik. İngiltere’de University College London ile proje ortağı olduk. Brezilya’da bir proje fuarına katıldık ve oradan da Arjantin’de düzenlenen ‘Internatıonal Expocytar 2017’ yarışmasında öğrencimiz dünya birincisi oldu. Bu çalışmalarla birlikte bu tarz merkezlerin Türkiye’nin her tarafına yayılmasını istiyoruz.”
“Mekatronik mühendisi olmayı istiyorum”
Amerika’da düzenlenen FRC yarışmasında 2 ödül kazanan Ayşenur Kaplankıran ise, “Payas STEM olmasaydı oraya gidemezdim ve ilerideki yapacağım mesleğe bakış açım değişti. Kodlama alanında kendimi geliştirip en iyi Mekatronik Mühendisi olmayı istiyorum. Lise grubunda metal robotlarla çalışıyoruz ve robotlar haricinde Fen-Matematik ve Bilgisayar dersleri alınıyor” diye konuştu.
Hasan Topuz’da, “6.sınıftayken okul müdürü sınıfa girdi ve not ortalamalarımızı sordu ben 91 dedim ve ondan sonra beni yanına çağırdı. 'Payas STEM diye bir kurum var isterseniz katılabilirsiniz' dedi bende akşam gidip kayıt yaptırdım ama çıkmadı, üzülüp ağladım ama sonra yedekler açıklandı. Orada ismimi görünce mutlu oldum. Arkadaşlarımla robotik ders işliyoruz ve arduino yapıyoruz. Mikrobit yaptık. Fen dersi işliyoruz ve fende matematik kullanıyoruz. Ben Mekatronik Mühendisi olup ileride robotlarla çok ilgilenmek istiyorum” şeklinde konuştu.

NetGazete Resmi Web Sitesi


NetGazete Sosyal Medya Adresleri





NetGazete Haber Yayın Akışı

Share This Video


Download

  
Report form