CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TBMM Genel Kurulu'nda HDP’nin “Hrant Dink cinayetinin tüm yönleriyle araştırılması” önerisinin reddedilmesine "Bu cinayetin siyasi ortağı, cinayeti yeterince aydınlatmayan, üzerine gitmeyen ve gerçek failleri koruyan Adalet ve Kalkınma Partisi'dir. On altı yılda geldiğimiz nokta budur" diyerek tepki gösterdi.
TBMM Genel Kurulu’nda bugün, HDP’nin “Hrant Dink cinayetinin tüm yönleriyle araştırılması” amacıyla daha önce verdiği önergesi diğer önergelerin önüne alınarak bugün görüşülmesi önerisi görüşüldü. HDP'nin önerisi AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
"Gerçek failleri koruyan Adalet ve Kalkınma Partisi'dir"
CHP'li Tanrıkulu, 'Hrant Dink cinayeti araştırılsın' önerisinin reddedilmesine ilişkin Meclis kürsüsünden şunları söyledi:
"Evet, aradan tam on altı yıl geçti. Sevgili Hrant Dink gerçekten bir barış insanıydı, tarihten husumet değil, barış çıkarılmasını istiyordu; geçmişte yaşananların sorumlusunun bugün yaşayanlar olmadığını ifade ediyordu ve halklar arasında barıştan, dostluktan yanaydı; ırkçılığa karşıydı, düşmanlığa karşıydı, yazdığı yazılara da kendi toplumundan da Türkiye'deki halklardan da büyük destek alıyordu; tam da bu nedenle katledildi. Katledildiği gün İstanbul'daydım. Olay yerine vardığımda kendisi daha yerdeydi ve maalesef, üzgünüm, onun otopsisine katıldım bir avukat olarak ve sonraki duruşmalarını da izledim, tümünü izledim.
Değerli dostlar, bakın, bu cinayet sonuç itibarıyla Adalet ve Kalkınma Partisi döneminde hazırlandı, Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarında gerçekleşti ve tüm yargılaması Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarında oldu. Dolayısıyla bu sorumluluktan kaçmanız mümkün değil. İlk başta 'Üç beş milliyetçi duyguya sahip genç tarafından yapılmış' denildi. Sonra Ergenekon'a bağlandı, 15 Temmuz’dan sonra da Ergenekon üzerinden bu kez cemaat mensuplarına bağlandı, yargılamalar yapıldı. Bir kez daha ifade ediyorum, 131 yargılamanın birçoğuna katıldım.
İlk duruşması 2 Temmuz 2007 tarihindeydi, Adalet ve Kalkınma Partili milletvekilleri de gelmişti, daha sonra partinizin irtibatı anlaşılınca bu milletvekilleri duruşmaya gelmekten çekindiler ve gelmediler. Şimdi, buradan soracağım, o sorunun cevabını Adalet ve Kalkınma Partili yetkililerden de bekliyorum. Bakın, duruşmaları izlerken en kritik mesele, Hrant Dink'i İstanbul Valiliği'nde görüşmeye çağıran ve o görüşmede 'İstanbul Vali Yardımcısının akrabalarıyız' dedirten 2 MİT mensubunun dinlenmesine karar verildi; Sayın Akbaşoğlu, size söylüyorum; dinlenmesine karar verildi İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, 14. Ağır Ceza Mahkemesinden. Sonra ne oldu biliyor musun Sayın Akbaşoğlu?
14. Ağır Ceza Mahkemesinin heyeti değiştirildi ve -şu andaki- Bakan Yardımcısı yaptığınız Akın Gürlek 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı oldu ve 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olarak Akın Gürlek, 2 MİT mensubunun dinlenmesi kararından vazgeçti ve hızla karara giden süreci başlattı. Peki, kim bunu Adalet Bakan Yardımcısı yap